Китайгород

kitaygorod

Насправді в села Китайгород (Каменець-Подільський район, Хмельницька область) нічого спільного з Китаєм немає. Звичайне подільське село зі звичайними подільськими ямами дорогами і звичайними фантастичними пезайжами південного Поділля.

Для розігріву, щоб пейзажі і свіже повітря Китайгороду не вдарили туристу в голову, Подільські товтри пропонують насолодитись краєвидами в селі Суржинці. "Майже Карпати" з усіма наслідками – тиша, спокій, гірський серпантин і жахлива дорога 🙂

Перша туристична принада села – костел Святої Діви Марії (1772-1776). Цьому костелу дуже пощастило – за часів СРСР його не закрали, тому він гарно зберігся. За легендою костел збудував місцевий поміщик, який на цьому місці ледь не впав у прірву разом з кінним екіпажом. Після цього пан поклявся збудувати костел, а оскільки його жінка була православною, то і церкву теж:

За костелом знаходяться розвалини маєтку Ожеховських (XIX cт). Маєток розташовний на місці колишнього замку, який було збудовано Станіславом Потоцьким в 1638 році. Стан будівлі жахливий:

До 1995 року тут була шкода і будівля була в нормально стані. Тепер все в руїнах, хоча один полтавський бізнесмен хотів викупити маєток, але щось в нього не вийшло:

Якщо повернутись спиною до костелу і розвалин, то можна побачити дещо фантастичне:

Маленька річка Тернава, а краєвид величний 🙂

На такій лавочці можна сидіти вічно, або поки щось не затерпне 🙂 :