Дубно

Дубно – місто в Рівненський області, розташування якого, ну просто, вимагає звання добротного туристичного центру в Рівненьскій області. Тут тобі і проміжний пункт відпочинку по дорозі у Львів з великою кількість пам”яток, тут тобі і база для вилазки в Кременець, Почаїв, Підкамінь

Головною історичною пам”яткою міста є Дубенський замок. Дубенський замок було побудовано в XV столітті родиною Острозьких, а потім ним володіли ще декілька відомих польских родів:

Дубенський замок має репутацію неприступної твердині, його, ніби-то, ніколи ніхто не захполював. Навіть Гоголю і його Тарасу Бульбі не вдалось взяти цей замок :). Згідно легенді, одного разу замок від татар захистила племінниція князя Острозького Беата. Вона готувалась до весілля, а тут татари…дівчина розлютилась, залізла на мури, зробила три постріли з гармати. Один пустріл був влучний, бо потрапив в шатер татарського пахана. Пахан помер, а військо відступило. Дівчина пішла собі далі готуватись до весілля.
Рови у разі небезпеки завдяки механізмам могли заповнюватись водою з ріки Іква:

Пісдя того як князь Януш Сангушко дарує цю кам”яну махіну Станіславу Любомирському, один з флігелів замку аріхтектор Генріх Іттар перетворює на палац ( 1780-ті роки):

З 1776 по 1797 у Дубно діяв контрактовий ярмарок, єдиний на всю Україну. Всі богаті торгаші зупинялись в замку. Тут діяло своєрідне казино, де багатії залишали свої гроші. Ходять легенди про те, що замок декільк разів програвали в карти.
Башта і річка Іква:

Також в замку є підземелля, в яке можна спуститись і пройти з десяток метрів. Підземелля з замку вели до різних частин міста. Наявність цілої системи ходів зараз створює місту певні проблеми, оскільки вже траплялись обвали..
Підземелля в замку будували дуже високими, що давало змогу пересуватись там на коні:

Охайний скверик біля замку: