Поморяни

Селише міського типу Поморяни (Золочівський район, Львівська область) до 1965 року було райцентром. Поморяни відомі своїм занедбаним палацом, який перебуває в стані клінічної смерті.
Все почалось в 1350 році, коли Микола Свинка звів тут дерев”яну фортецю. В 1550 році Ян Сененський звів тут кам”яну спороду, а в наступному столітті ця місцина перейшла до Собеських. Протягом XVII століття фортеця з перемінних успіхом відбивала напади татар і козаків. В XVIII столітті право власності на поморянський замок набув Станіслав Прушинський. Він почав реконструкцію замку, а його син Еразм її завершив. Наразі, все що лишилось від замку виглядає так :

Прушинські розібрали зруйновані частини замку, покрили дах бляхою і перетворили будівлю на палац. Юзеф Прушинський зібрав в замку пристойну колекцію картин та монет, але в 1876 замок було продано всюдисущим Потоцьким, які і володіли маєтком до 1939 року. Під час Другої світової війни тут жили гестапівці.
Стан палацу просто жахливий:

До 80-х років XX століття тут розміщувалось ПТУ. Східний фасад будівлі:

Наразі на відновлення поморянскього замку виділяют якийсь кошти з львівського областного бюджету, але реконструкція відбувається дуже повільно. Створена навіть ініціативна група з відродження Поморянського замку, але попри старання волонтерів, особливого прогресу немає.

Поруч з палацом розташовується Костель Присвятої Трійці, який почали будувати в 1738 ( або в 1748 році) і закінчили лише на початку XIX століття. Один з дзвонів костелу вилито з турецької гармати, яку захопив польський король Ян III Собеський в 1674, коли розбив турків під Хотином:


Неоготичну ратушу в Поморянах було збудовано з будівельного матеріалу, що лишився від розібраного замку. В 1914 році більша частина ратуші була зруйнована, тому до наших днів залишилась невеличка частина, яка перебуває в жалюгідному стані: