Сколе

Сколе невеличкий районний центр в Львівській області, який знаходиться на самому початку Карпат, або в кінці…дивлячись куди ви їдете)

Місто знаходиться серед гір, тому тут чисте повітря і доволі мальовничо. Кудись не подивись, всюди гори. Майдан Незалежності:
skole

Перша згадка про Сколе датується 1397 роком, коли польський король подарував місцеві землі братам Волохам і наказав називати село – Сколе. Можливо в братів був свій варіант, але з таким подарунком можна будь-яку назву прийняти. В 1997 році було встановлено пам’ятник на честь 600-річчя міста :
skole

Поруч з пам”ятником знаходиться Церква святого Пантелеймона, яка була збудована в 1597 році. В 1948 році комуняки, згідно совкої традиції, закрили його, а в 70-х роках влаштували тут музей і завбачливо знищили ікони та інші цінні речі. З 1993 року храм функціонує знову:

Tserkva_sviatoho_Panteleimona_Skole
Поруч з церквою є декілька цікавих будиночків:
skole

Вперше бачу дерев”яний будинок з баштою:
skole

Костел семи скорбот Діви Марії був побудований в 1660 році, але під час Друго світової його майже зруйнували. В 1991 році відновлений:
Kostel_semy_skorbot_Divy_Marii_Skole

Фігурка когось в стіні будику:
Skole

Непогані смітники в Сколе 🙂

І космічні криниці 🙂
Skole

Чудова архітектура на центральній вулиці Данила Галицького:
Skole

Дитяча школа мистецтв:

Skole

Перлиною Сколе є палац баронів Грьодлів. Палац знаходиться праворуч траси Київ-Чоп. Барон Альберт Грьодель відкрив в 1886 у Сколе власну фірму. Йому належали каменярня, ремонтні майстерні, промисел з заготівлі ліса і гідроелектростанція. Для міста був спроектований і запущений водогін, який і зараз може працювати:
palats_baroniv_Hrodliv_Skole

Грьодлі купили палац у барона Кінскі і перебудували його в стилі необарокко:
palats_baroniv_Hrodliv_Skole

З 1939 року по 1948 тут розміщувалось НКВД. Наразі це школа-інтернат для дітей сиріт:

palats_baroniv_Hrodliv_Skole
В Сколе можна приїжджати відпочивати. Вздовж місцевої річки Опір здаються будиночки і кімнати.