Струсів

Струсів це село Теребовлянського району на дорозі з Тернополя до Франківська, або з Франківська до Тернополя) Перша згадка про Струсів датується аж 1434 і тоді вони називалось Підбогородиче. В XVI столітті містечко отримає нову назву Струсів від родини Струсь, яка тоді їм володіла. Незважаючи на те що зараз це село з населенням в 1,5 тисячі чоловік, тут є на що подивитись.
strusiv

Десь в XVI столітті в урочищі Чортова Дебра монахи заснували монастир, з печерною капличкою. В 1770 році тут вже з’явилась мурована капличка, але в 1775 році, коли на місцевих землях почали панувати австріяки, цей монастир закрили. Місцеву церкву освятили як католицький храм. Підземна капличка ще зберігалась:
strusiv_tserkva

З будь якої точки Струсова чудово видно шпиль костелу святого Антонія. Костел збудований в 1903 році:
strusiv_kostel_sviatogo_antonia

Поруч з костелом знаходиться церква Святого Миколая, вона збудована в 1930 році
strusiv_tserkva_sviatogo_mykolaya

Якщо в селі є церква, є костел, то для повного набору треба ще палац. Він тут звичайно теж є. Звели його наприкінці XVIII століття магнти Лянцкоронські.

Потім він переходив у власність всіляких заможних поляків, аж поки Юзеф Голохувських суттєво не переробив інтер’єри палацу
strusiv_palats

Зараз на території палацу знаходиться дитячий інтернат, але палац стоїть пусткою
strusiv_palats

Біля палацу росте величезна австрійська сосна якій більше 250 років
strusiv_sosna

Ну і вишенькою на струсівському торті буде синагога XIX століття, традиційно за призначенням не використовується і виглядає поганенько:

Cтрусівський будиночок: