Більче-Золоте

Село Більче-Золоте колись було містечком, а зараз це звичайне мальовниче село в Тернопільській області. Як і кожне поважаюче себе місто-село на Західній Україні воно мало замок і маєток. Історія стверджує, що замок тут був вже в XVII столітті , а остання згадка про нього датується 1846 роком. А потім замок почали активно розбирають на потреби тутешніх домогосподарств. В 70-х роках XX століття “радянські господарі” добрались і до підземелля – його просто розібрали.
Місцеве джерело:

В селі знаходиться ландшафтний парк державного значення, який було закладено ще в 1800 році. На території парку росте 400 дерев. Дерева тут великі і красиві:

Маєток в Більче-Золотому був побудований в 1866 році новим власником села Адамом Сапегою, для будівництва палацу використовували замкове каміння. Сапега також реконструював парк. Наразі від маєтку нічого не лишилось ( знищений під час Другої світової війни), лише старі ворота. На місці маєтку гордо стоїть продукт радянської архітектурної школи – клуб!:

Поруч з клубом окраса цього села – костел-усипальниця:

Ця красива споруда була побудована в 1898 році, хоча в деяких джерела фігурує 1839 рік. Тут було поховано Адам Сапегу та його доньку, але в 50-х роках минулого століття місцева влада вирішила, що їх могили варто розкопати і перенести на цвинтар: