Cамчики

В Самчики можно без проблем зааїхати по дорозі в Кам’янець-Подільський з Києва через Хмельницький. Тут все відносно доглянуте і красивий парк, особливо восени. Збудував цю всю красу Петро Чечельник (1754–1843)
palats_samchyky
Пізніше цей маєток перейшов у спадок до його сина, Яна. Батько і син померли в один рік (1843), тому все це перейшло до дружини Яна, Людвіки Якубовської.
palats_samchyky
Після Жоветнової революції до 1922 року палац стояв пустку. Багато чого знищили чи вкрали, наприклад паркет з палацу пішов на опалення. З роками над маєтком продовжували знущатись. Якого біса розібрали оранжерею і будинок для прислуги. З 1956 року тут вже знаходиться Хмельницька державна дослідна сільгосп станція. В палаці починають зберігати добрива, тому в середині з’являється грибок і псуються дерев’яні перекриття. І лише в 1979 маєток разом з парком визнають пам’яткою історико-культурної спадщини України.

palats_samchyky

Фрески в палаці малював відомий художник Михайло Врубель
palats_samchyky

В 1801 році в Самчики було запрошено Діоннісія Маклера, дуже відомий на той час ботанік і “ландшафтний дизайнер”, який впорядкував чимало парків на той час в Україні. Парк тут дійсно гарний, питань немає:)
palats_samchyky
Парк зберігався в первісному вигляді аж до приходити сумної відомої Хмельницька державна дослідна сільгоспстанція. Повирізали багато вікових дерев і посадили те що хотіли.
palats_samchyky

Теплиця відкритого типу “Сад в стінах”:
palats_samchyky

Китайський будиночок, який виконував роль холодильнику. Будиночок мав глибокий підвал, куди засипали лід і там зберігали продукти:
palats_samchyky

Флігель:
palats_samchyky

Одна з брам палацу:
palats_samchyky
Річка Случ. Гарно тут:
palats_samchyky

Без церкви звичайно ніяк. Церква Святої Параскеви збудована в 1771 році
palats_samchyky