Чесники

Чесники село в Рогатинському районі Івано-Франківської області. Воно має давню історію, тому що аж в 1368 році про нього вперше згадується. В цьому селі знаходиться унікальна мурована оборонна церква. Ми до неї і прямує.
chesnyky
Нехай вас не лякає така кількість диму над селом. Це давньоукраїнський осінній флешмоб зі знищення всього того, що не зможе з”їсти сім”я або худоба з городу:
На пагорбі стоїть Михайлівська церква, яку заклали в 1906 році:
chesnyky
А таку табличку я більше ніде не бачив:
chesnyky

Незважаючи на те що, село добре проглядається з пагорбу, церкву Вознесіння так просто не знайдеш. Дерева старанно приховують її розташування, тому треба питати в місцевих, або мене :). Заїжджаєте в село, проїжджаєте магазин і на наступному перехресті, де стоїть фігурка Ісуса Христа, повертаєте на право, проїжджаєте річку і їдете прямо, піднімаючись по пагорбу, аж до церкви. І ось вона
chesnyky_cerkvu_Voznesinnja
Побудована вона ще в XIV столітті, хоча є версії, що сталось це на два століття раніше. Церква є оборонною, бо часи тоді були зовсім не спокійні і народ змушений був захищатись від всілякої гопоти зі східних і південних степів. Бійниця в стіні церкви:
chesnyky_cerkvu_Voznesinnja

Місцева легенда розповідає про славного воїна Яна Чесновського ( так от звідки назва села), який побачив з дзвіниці храму татар і разом з селянами відбив їх напад.
chesnyky_cerkvu_Voznesinnja

Надгробок 1826 року:
chesnyky_cerkvu_Voznesinnja

Навколо храму стоять старовинні хрести:

А ці з дохристиянськими символами:
chesnyky_cerkvu_Voznesinnja