Окопи Святої Трійці

Село Окопи (Борщівський район, Тернопільська область) колись називалось Окопи Святої Трійці. В цьому селі в 1692 році Річ Посполита  почала будувати нову фортецю, основна мета існування якої, полягала в постійному “тролінгу” турків, які сиділи в сусідньому неприступному замку Кам”янця-Подільського. На жаль, від фортеці майже нічого не залишилось.
Збруч тут дуже гарний. На фото ліворуч видно залишки оборонних валів:

Якщо підключити уяву, то можна подумати, що машина пересувається десь по Арабатській стрілці, або по перешийку до Криму, але це не так. Ліворуч – Збруч, праворуч – Дністер. Село з обох боків оточене надзвичайно красивими річками:

За шість тижнів фортецю було побудовано. Зі сторони Збруча і Дністра були насипані земляні вали а зі східної і західної сторони поставлені брами. Брами вціліли. Одна з них називається Львівською, бо до Львова від неї ближче:)

Після завершення будівництва фортеці, поляки почали псувати життя туркам в Кам”янці. Блокували подачу провізії в місто, знищували окремі загони турків. Так тривало до 1699 року, доки турки не залишили Поділля. Після цього важливість окопської твердині звелась нанівець.

Інша брама Кам”янецька, бо від неї до Кам”янця на маршрутці можна доїхати 🙂 В 1905 році на кошти графа Дуніна-Борковського і Польського товариства шанувальників старовини  браму було реставровано.

Після того як Річ Посполита припинила своє існування (1795), Австрійський уряд наказав розібрати фортецю.
Кам”янецька брама з середини:

Місцевий костел був зданий в експлуатацію в 1693 році.

В 1769 в стінах костелу загинули барські конфедерати – поляки яким не подобалось втручання Росії в справи Польщі і поступова втрата привілеїв шляхти. Загинули вони від рук російський військ, які придушували це повстання:

Третя пам”ятка про колись важливу окопську фортецю це дозорна вежах на схилах Збруча. Точніше, це не вежа, а пару сотень цеглин. Шукали ми ці цеглини довгенько. Довелось розпитати декількох місцевих жителів, при чому одна жіночка послала нас в Хотин 🙂 Але ми там вже були, тому продовжили пошуки і знайшли все ж таки:

Ну, і на останок, місце впадіння Збруча в Дністер. Краса: